fredag 29 oktober 2010

Väljarstöd

"Väljarnas stöd för Moderaterna ökar." Så skriver DN idag och meddelar Synovates senaste och färska undersökningsresultat. De flesta riksdagspartier backar, vilket jag inte tycker är märkligt. Eftersom väljarna verkar ha bestämt sig nu. Man är trött på ett samhälle som premierar jante-lagen och bestraffar viljan att spara eller att anstränga sig.

Det som förvånar mig i uppställningen är dock fortfarande den styvmoderliga behandling man ger SD. Trots att SD har högre väljarstöd än V, vilket rimligtvis betyder att det är fler som har givit sitt gillande till att Sverige demokraterna ska företräda deras intressen. Så hamnar inte bara SD sist i uppräkningen av partier. Man påpekar inte ens att V har mindre väljarstöd än SD. Däremot smetar man på brett med att Sverige demokraterna ["...dessutom förlorat sin vågmästarroll eftersom de borgerliga partierna blir större än de rödgröna och SD tillsammans även om KD hamnar utanför riksdagen ."].
Det måste vara en hemskt jobbig nagel i ögat, vilken verkar omöjlig att plocka ut, att Sverigedemokraterna har ett såpass stort väljarstöd.
Vilken tur att vi åtminstone har representativ demokrati och inte rätt att välja på ett parti bara!
Men frågan är om inte personval och direkt demokrati som till viss del tillämpas i Mexico och i Schweiz vore en garanti för att slippa frågor på agendan som avser vem som ska ha rätt att bestämma vad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar