torsdag 28 oktober 2010

Incitament: sura morötter

Ett incitament är en anledning för någon att utföra en viss handling. Lön i form av pengar är exempelvis ett incitament för att arbeta.
Ett incitament är också att ge en hund godis efter att den har gjort något bra, eller att slå den om den har gjort något dåligt!
Till dem som är sjuka eller arbetslösa ger Alliansen en blandning av de båda.

Sämre ekonomi ska enligt deras resonemang öka antalet arbetslösa som anställer sig själva! På annat sätt kan jag inte tolka det faktum att man inte ger arbetsgivare liknande ”morötter” (incitament) som man gör till de arbetslösa. Om det verkligen fungerar att människor med dålig ekonomi anställs i högre grad. Då borde företag som drabbas av lägre vinst (högre skatter) anställa i högre grad. Man har ifrån Alliansens sida dock enbart givit en besk morot till åsnan och glömt skruva hjul på vagnen som den ska dra.

Utan hjul (arbeten) och med en sur morot (dålig lön), tror man att åsnan ska kunna utföra ett vettigt arbete (bli anställd). Det man däremot säkert vet, är att de som får en anställning, kommer att bli väldigt glada över det incitament som skattesänkningar ger och glömma att de en gång bara fick sura morötter att äta. De kommer i högre grad att nästa val lägga sin röst på dem som gör det sämre för alla som inte har och bättre för dem som skulle klara sig med mindre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar