lördag 23 oktober 2010

Arbeit macht frei

En bit in på 30-talet och i början på 40-talet gick järnvägsvagnarna till en anläggning omgärdad av taggtråd och höga stängsel. Det var människor som skulle rehabiliteras, få det bättre och bli fria. De som kvalificerade sig var sjuka, halta, lytta, fattiga, zigenare, judar, polacker och annat "pack" som det hette.

Ovanför grindarna där järnvägsvagnarna rullade in, fanns en nyligen stulen och åter upphittad järnskylt med tysk inskription. "Arbeit macht frei", på Svenska något i stil med att man blir fri av att arbeta! Rehabiliteringen bestog i att man gav människor så lite som möjligt att äta och så mycket som möjligt att arbeta med. Och det visade sig bli en utmärkt satsning. eftersom många många blev fria. De dog helt enkelt av undernäring, sjukdomar och utmattning.

2006 hittade uppenbarligen någon planritningarna till rehabiliteringsplanen och dammade av den lite. 2010 kallas det "arbetslinje" och för utom att man inte fraktar vagnslaster till en speciell resort, är det samma idé.
Ge människor så lite som möjligt att klara sig på och tvinga sjuka, halta och lytta att arbeta, så blir de fria. Av någon anledning lever vissa i villfarelsen av att om någon är riktigt fattig, hungrig, sjuk eller arbetslös eller allt på en gång, så får de en anställning, med andra ord ett avlönat arbete. men det stämmer uppenbarligen inte.

Om det vore så, skulle arbetsgivare trängas vid hamnar och flygplatser och headhunta på flyktingförläggningar, Eftersom det är där man kan hitta de allra mest utsatta och fattiga. De mycket medellösa och helt arbetslösa människorna. Där finns alla de som alltså bör vara de som är friast och mest anställningsbara, om tankeexperimentet "arbetslinjen" fungerade i praktiken. Nu är det tvärt om. Människor som får det sämre, tappar sugen, blir sjukare, slutar att bry sig och sjunker ner i den ultimata friheten. den att slippa bry sig "det är ju ändå ingen idé".

2010 klagas det högljutt på att vi har blivit begåvade med  ett farligt parti som är människoovänligt, i riksdagen. ett parti som sägs vilja människor illa. Men mantrat har ljudit från riksdagens talarstol i fyra år nu och 2006-2010 fanns inga Sverige demokrater i riksdagen. Nu finns de och säger att vi måste kunna ta hand om dem som kommer hit. Vi kan inte ta in fler gäster än vad vi har resurser till. Vi måste se till att människor som finns i Sverige först får den vård, omsorg och bra levnadskvalité en människa måste ha. En människa som ska bli en duglig samhällsmedborgare orkar inte arbeta om det inte lönar sig eller om det inte går att skaffa tillräckligt med mat. men än så länge dånar "arbetslinjen" ut över folket som hukar sig.

Men det är inte SD som tror att alla blir friskare av att ha det sämre. Det är dags att samarbeta lite i riksdagen och sluta hålla fast vid en teori som var hopplöst misslyckad redan på 1930-talet. arbetslösa, sjuka, invandrare eller pensionärer blir varken äldre eller friskare av att ha det dåligt och det vet SD. Och ifall de är de enda i riksdagen som förstår det, då ska de ha ett ökat förtroende att företräda medborgares intressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar