lördag 27 november 2010

Mellanhandsansvar har vi alla men..

Mellanhänders ansvar, vägen till bättre Internet, så skriver idag DN när de återger vad Per Strömbäck från Netopia skriver, i anslutning till att The pirate bay fälldes även i Hovrätten. . Det står i artikeln att mellanhänder (läs Internetleverantörer) ska ha ett högre ansvar att övervaka om olaglig verksamhet sker i deras nät. Och han anser även att lagstiftningen inte följer med utvecklingen på nätet. Men vad händer när man har en lag på Internet och en annan på verkligheten utanför Internet operatörernas ansvarssfär? Vem ska t.ex. ha ansvaret för att brödknivar som säljs i varuhus då och då används som instrument att mörda med. Oavsett att det finns lagliga användningsområden för en brödkniv (det sägs i själva namnet), så kan den användas i maliciösa syften.

Och när Per Strömbäck skriver att "I en perfekt värld hade den fällande domen mot The Pirate Bay per automatik inneburit att sajten spärras av internetleverantörerna." 
Tänker han då på ett ögonblick på att i samma "perfekta värld", skulle Åhlens tvingas få sin köksvaruavdelning spärrad, eftersom de har varit ansvariga för att mördare har kunnat använda deras produkter till brottslig verksamhet?

Det finns säkert de som anser att man inte kan jämföra äpplen med päron, men det är precis vad vi måste göra. På The pirate bay sprids nämligen inte enbart verk som ägs av andra skapare och de som skriver kontrakt med andra skapare. Bittorrent tekniken används också av fristående författare, musikskapare och artister som själva äger sitt material och inte har råd att låta nöjesindustrin äga deras upphovsrätt. De sprider sina verk på det billigaste och effektivaste sätt som finns, via TPB!

I en perfekt värld förekommer inga brott, inga misstag och ingen hindrar någon annan att skicka brev till mormor via Posten, eftersom posten är blockerad eftersom det skickas för mycket brevbomber med det företaget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar